Helena Rubinstein jest uważana za jedną z najbogatszych kobiet w historii świata.Miała głowę do interesów oraz serce wrażliwe na piękno i sztukę.Została legendą przemysłu kosmetycznego.Produkty sygnowane jej imieniem i nazwiskiem (swoje imperium kosmetyczne nazwała po prostu “Helena Rubinstein Inc.) nadal stanowią obiekty pożądania kobiet na całym świecie.Jednak Madame Rubinstein nie ograniczała się tylko do zewnętrznego poprawiania urody za pomocą szminek i tuszy do rzęs.

Przepis na sałatkę piękności „MUESSLI” Heleny Rubinstein pochodzi z książki „Wenus z patelnią” Ireny Gumowskiej.Ze względu na urok stylu retro została zachowana pisownia oryginalna.

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 duże jabłko (150 g) lub garść owoców jagodowych
  • 1 łyżka orzechów łuskanych zmielonych
  • 1 łyżka śmietanki 9%

Jak przygotować:

Płatki zalewamy wodą gorącą na ½ godziny.; jak zmiękną uzupełniamy mlekiem, utartymi jabłkami (umytymi pod bieżącą wodą),pokrojonymi orzechami, cukrem i cytryną.

Luksusowe dodatki jak miód orzechy i śmietana tuczą; używać tylko okresowo przez 1 lub 2 tygodnie dla poprawienia cery i kondycji.

Jak podać:

Można jeść na pierwsze lub drugie śniadanie. Zjadać zawsze zaraz po zrobieniu. Można brać ze sobą na wycieczkę. Ubić ją w słoik, zakręcić celofanem, żeby jak najmniej dostało się powietrza. Nie trzymać dłużej niż 12 godzin.

Warto dodać,że współczesna wersja sałatki piękności bazuje na jogurcie naturalnym.

Czekam na Wasze doznania po śniadaniu Madame Rubinstein!

Joanna Jakóbowska