Śniadanie Wielkanocne, stoły uginają się od potraw, wszyscy zajadamy się pysznościami, które przygotowywaliśmy przez kilka ostatnich dni. Gdy jednak zabraknie nam ciast, a z wizytą przyjedzie nasza rodzina, trzeba będzie szybko wymyślić czym ich tu uraczyć. Oto przepis na kruche ciasteczka czekoladowe- rozwiązanie problemu.

Składniki:

400 g mąki pszennej

4 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

200 g masła

1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady

150 g cukru

Sposób przygotowania:

  1.  Suche składniki zmieszać w misce
  2. Czekoladę połamać na drobne kawałki, a następnie roztapiać w metalowej misce umieszczonej nad parującą wodą (miska nie może dotykać lustra wody).
  3. Do suchych składników dodać żółtka, masło i czekoladę
  4. Zamieszać łyżeczką i ugniatać ręką, włóż na 30 min do lodówki
  5. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką
  6. Wycinać kształty za pomocą foremki
  7. Położyć na blaszce i wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 180- 190 st. C
  8. Piec ok. 12 min

Smacznego!

Maja Osińska