Jeśli pogoda pozwoli to za niedługo zaczniemy grillować! 🙂 A do kiełbaski czy kawałka karkówki przydadzą się dodatki – sałatki i ziemniaki. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na ziemniaczane kulki, które są nowoczesną wersją śląskich klusek i ciekawą alternatywą dla frytek.

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

jajko

przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, lekko studzimy. Ciepłe ziemniaki dzielimy na cztery części, wyciągamy jedną i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i ulubione przyprawy do smaku. Wyrabiamy gładką masę, z której robimy małe, zgrabne kulki. Smażymy je na głębokim tłuszczu, tak długo aż ładnie się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Możemy podać je z ketchupem lub sosem czosnkowym.

 

A jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to zapraszam na mojego bloga: https://muffinkowababka.wordpress.com/

 

Asia Gerlich