W sam raz na sylwestrowy stół – sałatka gyros

bez-tytulu

Szukasz pomysłu na sylwestrową sałatkę, która nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje? Idealnie sprawdzi się sałatka gyros! Robiłam ją w drugi dzień świąt i szczerze mogę powiedzieć, iż jest przewspaniała, kolorowa, no i bardzo sycąca. Na następny dzień nie było już po niej śladu, ale na pewno wykonam ją jeszcze nie jeden raz…

Co potrzebujesz?

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 czerwoną cebulę
  • pół świeżego ogórka
  • kilka sztuk ogórków konserwowych
  • 1 paprykę
  • 1 puszkę odsączonej kukurydzy
  • pół kapusty pekińskiej
  • keczup
  • majonez
  • przyprawę do gyrosa

Filety pokrój w kostkę, wymieszaj z solą i przyprawą do gyrosa, a następnie usmaż na oleju do uzyskania złotego koloru i zostaw do wystygnięcia pod częściowym przykryciem.
Cebulę i kapustę pekińską pokrój w paski, a paprykę i ogórki w kostkę.
Wszystkie składniki układaj warstwami: mięso, cebulę i posmaruj cienką warstwą keczupu. Później ogórki, kukurydzę, majonez i paprykę. Na koniec czas na kapustę (przesyp ją przyprawą gyros). Całość możesz posypać szczypiorkiem i/lub ulubionymi ziołami. Smacznego!

 

KA

 

Przepis pochodzi ze strony winiary.pl