„Friends” to znany, amerykański serial komediowy o grupie przyjaciół mieszkających na Manhattanie. Przygody Rachel Green, Phoebe Buffay, Monici i Rossa Geller, Joeya Tribianni oraz Chandlera Binga wyświetlane były w latach 1994-2044 w ponad stu krajach. Serial dostał 66 nagród i 152 nominacje.


Monica (Courteney Cox) to szefowa kuchni, więc często gotuje dla swoich najbliższych. Ulubionym daniem Przyjaciół, a szczególnie Joeya, pochodzącego z Włoch, jest lasagne
Lista zakupów: makaron lasagne, 400 g mielonej wołowiny, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów, 100 ml soku pomidorowego, po jednej łyżeczce ziół prowansalskich, bazylii, oregano, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 300 ml mleka, 250 g sera (najlepiej mozzarella), gałka muszkatołowa, olej, sól i pieprz
Do roboty: Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Sos pomidorowy: Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek podsmażyć w rondlu. Dodać pomidory, sok, zioła i zagotować. Mięso usmażyć na patelni, dodać do sosu i dusić aż zgęstnieje.
Sos biały: Masło roztopić i rozetrzeć z mąką na gładką masę. Dolać cienkim strumieniem mleko i cały czas energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę wysmarować tłuszczem, na dno nalać białego sosu, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, przykryć sosem pomidorowym i białym. Powtarzać aż do wykończenia makaronu. Na górze powinien znaleźć się makaron przykryty cienką warstwą białego sosu. Na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry ser. Lasagne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut, po czym odkryć i zapiec jeszcze przez 5 minut do zrumienienia sera. Podawać posypane natką pietruszki.
Na wieczorze z Przyjaciółmi na pewno sprawdzą się najlepsze na świecie ciasteczka z czekoladą Phoebe Buffay:
Lista zakupów: 2, 5 szklanki mąki, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soli, 230 g miękkiego masła, po ¾ szklanki cukru białego i brązowego, pół opakowania cukru wanilinowego, 2 jajka, 1,5 czekolady deserowej, szklanka posiekanych orzechów
Do roboty: Przesiać do jednego naczynia mąkę, sodę i sól. Utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i ubić. Następnie dodawać porcjami mąkę i miksować. Do jednolitej masy wsypać posiekaną czekoladę i orzechy i wymieszać (łyżką!). Na blasze kładziemy papier do pieczenia i wykładamy ciasto po jednej płaskiej łyżeczce ciasta w odstępach 5 cm. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Smacznego, Karolina Marciniak