Święta zbliżają się wielkimi krokami. Z tej okazji Gazeta Studencka przygotowała dla Was prosty przepis na makówki – nieodłączny element tradycyjnej śląskiej wigilii. Jeżeli nie macie jeszcze wszystkich składników, skorzystajcie z niedzieli handlowej i ruszajcie na zakupy.
Składniki:
– ok. 1,5 litra mleka
– 250 – 300 gram zmielonego maku
– 2 pszenne bułki
– 150 gram rodzynek
– posiekane bakalie – ilość wedle upodobania, mogą to być np. orzechy laskowe czy orzechy włoskie
– miód do smaku
– kilka kropel migdałowego aromatu do ciast
Przygotowanie:
Miód rozpuścić w mleku i razem zagotować. Dodać zmielony mak i jeszcze raz zagotować intensywnie mieszając. Bułki pokroić w kostkę. Zalać mlekiem i makiem, dodać bakalie, skropić aromatem do ciast. Wymieszać.
Makówki można udekorować migdałami.
Gazeta Studencka życzy samych pyszności na wigilijnym stole!
Monika Lorek