Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki to istna awangarda w kuchni. Ponadto danie jest bardzo smaczne i zdrowe, a jego przygotowanie błyskawiczne. Co równie ważne, koszt przyrządzenia potrawy pozostaje w granicach możliwości studenckiej kieszeni.

Przepis na pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • liście rzodkiewki (z 1 pęczka)
  • 60g słonecznika
  • 70g oliwy z oliwek
  • pół płaskiej łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • ¼ łyżeczki mielonych suszonych pomidorów
  • ¼ łyżeczki oregano
  • płaska łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wlać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Niesolony słonecznik prażyć na rozgrzanej patelni przez 1 minutę (krócej/dłużej w zależności od szybkości prażenia). Odstawić do wystygnięcia.
  2. Uprażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, liście rzodkiewki i przyprawy zblendować na gładką masę.
  3. Ugotować makaron pełnoziarnisty spaghetti (100g).
  4. Ugotować garść soczewicy, którą można udekorować danie.

Liście rzodkiewki, przez większość wyrzucane, okazują się świetną bazą do pesto. Ich ostry posmak nada potrawie charakteru. Ta część rośliny to źródło wielu przydatnych składników odżywczych, wśród których najważniejszymi są: wapń, żelazo, kwas foliowy, błonnik, witamina C i fosfor.

Spaghetti z pesto to danie, którym z pewnością mile zaskoczysz swoich gości. Przekonaj się sam.

Smacznego!

Anna Panek