W końcu nadeszła długo wyczekiwana majówka, a wraz z nią ochota na leniuchowanie (przynajmniej w moim przypadku) i przyrządzenie czegoś smakowitego. W takich chwilach zawsze sięgam po mój sprawdzony już (niejednokrotnie) przepis na amerykańskie placuszki, które zachwycają wyglądem, smakiem i prostotą ich przygotowania. Łyżki w ręce, moi drodzy kucharze!

Podzieliłam sobie pracę na kilka etapów.

I. Czas przygotować składniki, czyli wszystko to, czego będziecie potrzebować do wykonania przepisu:

  • 2 szklanki mąki (pszennej)
  • 2 jaja
  • 1,5 szkl. mleka
  • 75 g roztopionego masła (lub margaryny)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • tabliczka czekolady, owoce (opcjonalnie, według gustów i guścików 😉

II. Należy wymieszać ze sobą suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól.

III. W osobnej misce roztrzepane jaja połączyć z mlekiem i roztopionym masłem (margaryną).

IV. Do mokrych składników wsypać suche składniki, po czym wszystko dobrze wymieszać kuchenną rózgą (można użyć miksera)

V. Smażyć na suchej nieprzywierające patelni. Placuszki są gotowe do obrócenia na drugą stronę w momencie pojawiania się bąbelków powietrza na ich powierzchni.

VI. Podawać z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku była to roztopiona biała czekolada – niebo w buzi!! 🙂

VII. Smacznego!

Jeśli uda Wam się przygotować pancakes lub macie swój własny przepis, podzielcie się z nami zdjęciem!

2017-05-01-12-23-22-1

 

 

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

NS