Coraz częściej w sklepach możemy spotkać się z produktami bezglutenowymi, w restauracjach z takowymi daniami, a gazety i reklamy zasypują Nas reklamami promującymi zdrowe odżywianie. I wszystko byłoby dobrze, gdyby jednak te wspaniałości były nieco tańsze. Ale nie zapominajmy, że przecież sami możemy ugotować sobie lub upiec coś zdrowego, lekkiego i np. bezglutenowego!
Mamy dla Was dzisiaj pomysł na przepyszne bułeczki bezglutenowe jogurtowe, które równie dobrze nadadzą się na śniadanko, podwieczorek czy wczesną kolację!
Składniki:
- 200g mąki bezglutenowej (np. ryżowej)
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250g jogurtu naturalnego (polecam grecki)
- mleko krowie lub sojowe
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę mieszamy w misce z solą i sodą. Następnie dodajemy oliwę oraz jogurt dokładnie mieszając masę. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki z wierzchu mlekiem, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około pół godziny, aż się zarumienią. Po ostygnięciu możemy podać z ulubionym dodatkiem lub po prostu zjeść popijając mlekiem 🙂
Smacznego!
Marta Jaworska
Źródło zdjęcia: www.bezokruszka.pl