KAWA
Jednym z największych nałogów, którego niewolnikami jest większa część populacji, jest kawa. Mała czarna, Latte, z przyprawami, podwójne espresso i można wymieniać w nieskończoność. Wiele osób zaczynając dbać o swój jadłospis, w pierwszej kolejności wyzbywa się picia kawy. Czy jednak demonizowanie tego naturalnego stymulanta jest właściwie? Spójrzmy na jej wady i zalety :
ZALETY :
– pobudzające i orzeźwiające działanie
– obniżenie uczucie zmęczenia
– poprawę ukrwienia mózgu
– zwiększenie wydolności fizycznej
– działanie antydepresyjne
– efekt pobudzenia intelektu
– przyśpieszenie procesów myślowych
– regulację krzepliwości krwi
– lepsze ukrwienie naczyń krwionośnych serca i układu oddechowego
– szybsze spalanie tkanki tłuszczowej
– działanie moczopędne
WADY:
– nie powinny jej pić kobiety w ciąży, gdyż kofeina może uszkodzić funkcjonowanie płodu
– szkodzi osobom, które cierpią na choroby dwunastnicy, trzustki, kamicę dróg żółciowych i wrzody żołądka, ponieważ zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku
– szkodzi osobom z nadciśnieniem i z chorobą wieńcową, ponieważ wpływa na wzrost ciśnienia tętniczego krwi
– przyśpiesza pracę serca, zwiększa zużycie tlenu
– podnosi poziom cholesterolu
–pita w dużych ilościach wypłukuje wapń z organizmu, przez co zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy
– większa ilość kofeiny może być powodem zawrotów i bóle głowy, bezsenność, nerwowość, rozdrażnienie
WNIOSKI:
Kawa może zdziałać równie tyle dobrego, co złego. Rozsądnie jest znaleźć złoty środek i wykorzystać potencjał tego naturalnego stymulanta, nie stosując go w nadmiernej ilości. Dwie lub trzy filiżanki kawy nie powinny negatywnie wpłynąć na nasz organizm.
BŁONNIK
Błonnik to wielocukier, który można podzielić na rozpuszczalny w wodzie i w niej nierozpuszczalny. Ten pierwszy znaleźć możemy w suchych nasionach strączkowych i niektórych owocach i warzywach. Dlaczego stanowi ważny element naszej diety? Bo przede wszystkim wspomaga funkcje trawienne. Zwalnia wchłanianie glukozy, pomaga w problemach związanych z wydalaniem, a przez zwiększanie gęstości treści pokarmowej skutecznie pomaga w biegunce. Co natomiast z błonnikiem nierozpuszczalnym? Uzyskamy go jedząc żywność pełnoziarnistą, orzechy, nasiona i również niektóre owoce i warzywa. Odgrywa on także ważną rolę w naszym codziennym odżywianiu, bo przez zdolność wiązania wody, zwiększa swoją objętość, dając tym samym uczucie sytości. Dodatkowo zwiększa ukrwienie jelit, pobudzaj funkcje żucia i sprawia, że treść żołądkowa zalega w nim krócej. Błonnik powinien być stałym gościem w naszej zróżnicowane diecie. Warto wspomnieć ze zapotrzebowanie na ten wartościowy składnik wynosi 27-40 g na dzień.
Jeśli ktoś ma dietę uboga w błonnik, to warto skorzystać z suplementacji COLON C, gdzie w 100g jest aż 87g błonnika pokarmowego. Oprócz tego trzeba pić dużo wody za pomocą której błonnik pęcznieje i przyspiesza prace jelit. Brak wody oznacza zaparcia. Pamiętajmy jednak, że najważniejszy jest umiar, bo nawet produkty mające cechy prozdrowotne, w nadmiernej ilości doprowadzą do odmiennego skutku.
JAJKA
Pewnie każdy z nas jada jajka, a przynajmniej są one składnikiem wielu naszych potraw. Ja osobiście nie wyobrażam sobie dnia bez “jaja”. Jest to produkt który zawiera pełnowartościowe białko i jest łatwo przyswajalny przez organizm.
W jajku kurzym klasy M (ok. 50g) znajdziemy:
-6,5g białka
-5g tłuszczu (w tym 0,1g “złych” nasyconych kwasów tłuszczowych), -0,3 węglowodanów i ok 200mg cholesterolu znajdującego się w żółtku.
Mimo tak dużej dawki cholesterolu dostarczamy również lecytynę, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych. Ciekawostką jest fakt, że to właśnie cholesterol jest półproduktem potrzebnym do syntezy testosteronu dlatego warto jeść też żółtka.
KORZYŚCI:
-Zawiera witaminy: Witamina A Witamina D Witamina E Witamina K Tiamina Ryboflawina Niacyna Witamina B5 Witamina B6 Biotyna Witamina B9 Witamina B12 Witamina C
-Zawiera minerały: Sód Potas Wapń Magnez Fosfor Żelazo Cynk Miedź Mangan Fluor Jod
-W jajku znajduje się białko w najczystszej postaci: Jest ono pełnowartościowym białkiem, łatwo przyswajalnym przez organizm. -Sprzyja odchudzaniu: Jajko jest niskokaloryczne i świetnie nadaje sie jako produkt do diety odchudzającej.Przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co pozwala utrzymać sytość.
-Chroni nasze narządy: Jaja zawierają luteinę, która poprawia widzenie,a także chroni nasza gałkę oczną przed szkodliwymi promieniami słonecznymi. Dodatkowo obniża ryzyko chorób serca. Jajka można wykorzystywać na różne sposoby, dlatego są one tak uniwersalnym do przygotowania źródłem białka. Jajecznica, wypieki, dania wytrawne czy szejki, to tylko przykłady. Przepisów i pomysłów jest wiele. 🙂
Damian Wesołowski
Do minusów dodałbym, że współgra za bardzo z papierosem…