Szpinak od pewnego czasu walczy z własnym stereotypem niesmacznej zielonej papki pozbawionej smaku. Wśród wielu przepisów, moim ulubionym sposobem przyrządzenia szpinaku jest danie szybkie, niedrogie i bardzo smaczne. A nazywa się roboczo: makaron ze szpinakiem.

Do przygotowania wystarczy:

– opakowanie mrożonego szpinaku (moim zdaniem najlepszy jest brykiet),

– 2-3 łyżki śmietany,

– 3-5 ząbków czosnku (można mniej, czosnek dodaje się do smaku),

– 2,3 plasterki żółtego sera,

-sól, pieprz,

– odrobina mąki

– makaron (rodzaj jest zupełnie dowolny, ja dodaję rurki lub świderki)

Szpinak podsmażyć na odrobinie oleju, wcisnąć do niego czosnek i wymieszać ze śmietaną. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane pokruszyć żółty ser i przyprawić solą i pieprzem, następnie dodać odrobinę mąki, żeby zagęścić ten “sos”. Na koniec gotowy już szpinak połączyć z wcześniej ugotowanym makaronem.

Voila! Życzę smacznego :)!