Znudziło Ci się zwykłe mleko i to jeszcze z kartonu?A może po prostu Ci nie smakuje? Lubisz jeść na śniadanie musli lub wypić pyszną kawę z mlekiem? Mamy dla Ciebie bardzo smaczną i ciekawą alternatywę – mleko migdałowe. Szybko i bardzo łatwo odkryjesz przepyszny smak zupełnie innego, oryginalnego trunku.
Co będzie potrzebne?
- 4 szklanki wody mineralnej;
- szklanka migdałów bez skórki;
- 3 łyżki syropu z agawy;
Jak zrobić mleko?
Obrane migdały (jeśli posiadasz takie ze skórką, trzeba je koniecznie obrać – polej wrzątkiem, odczekaj parę minut i skórka będzie schodziła z łatwością) zalać 3 szklankami wody mineralnej i odstawić na noc. Następnego dnia należy zblenderować migdały z wodą, w której się moczyły dodając syrop z agawy, po czym przelać przez sito wyłożone gazą. Do mleka dodać szklankę wody mineralnej. Tak powstałe mleko należy trzymać w lodówce. Idealnie nadaje się do porannej kawy bądź płatków śniadaniowych. Z pozostałości migdałów można zrobić serek kanapkowy dodając jogurt naturalny.
Życzymy smacznego!
M.J.