Jesteś fanem słodkiego? A może organizujesz Hallowen i chciałbyś zaskoczyć czymś przyjaciół na przyjęciu? A może po prostu masz dość kupnych rarytasów i chciałbyś zrobić coś swojego? Jeśli jesteś fanem słodkiego – ten przepis jest dla Ciebie! Jeśli jesteś fanem krówek – ten przepis jest tym bardziej skierowany w Twoją stronę. Dziś przedstawiamy przepis na dwa rodzaje krówek – kruche i “ciągutki”.

Krówki kruche:

Składniki:

  • 600 ml śmietanki 36%
  • 1 i 1/3 szklanki cukru białego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Na patelnię wlać śmietanę, dosypać cukier biały i waniliowy. Włączyć malutki gaz i gotować 1h-1,5h dość często mieszając. Masa powinna być jasna i stosunkowo gęsta. Kiedy po przeciągnięciu łyżką po patelni, będziemy widzieć jej dno przez dłuższy czas, należy odmierzyć kilka kropel słodkości na talerzyk, umieścić w lodówce i odczekać kilkanaście minut. Jeśli masa stężeje, należy przelać całość do miseczki, umieścić w lodówce, odczekać. Następnie pokroić w dowolne kształty i… zajadać się!

 

Krówki “ciągutki”:

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 50 g masła
  • torebka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru białego

Sposób przygotowania:

Mleko skondensowane wylać na patelnię, dodać cukier biały i waniliowy. Wstawić na gaz i gotować, czasem mieszając, do momentu, aż masa stanie się gęsta i złocista. Następnie dodać masło i bardzo dokładnie mieszać. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wcześniej wysmarowanym masłem). Wystudzić do temperatury pokojowej, po czym umieścić w lodówce. Kiedy wystarczająco stężeje można pokroić w dowolne kształty i delektować się przepysznymi, rozpływającymi się w ustach krówkami.

 

Życzymy smacznego!

M.J.