Lubicie słodkości, a zwłaszcza ciasta? Jesienna pogoda skłania wielu z Nas do sięgnięcia po węglowodany i jest to fakt niezaprzeczalny. Czasem jednak po zjedzeniu czekolady, ciastek bądź batonika dręczą Nas wyrzuty sumienia. Jednak nie musi tak być! Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na dietetyczną szarlotkę, w której najbardziej kaloryczne są… jabłka! A więc nic groźnego, nawet po zjedzeniu 3 kawałków.
Czego będziemy potrzebowali?
- 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej typ 2000)
- 5 płaskich łyżek otrąb pszennych
- 3 jajka
- 50 g masła
- 3 płaskie wyżki cukru (najlepiej brązowego)
- 2 płaskie łyżeczki miodu
- 55 g płatków owsianych
- 7 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, kroimy na kawałeczki i prażymy na patelni doprawiając cynamonem. Do miski wsypujemy mąkę, otręby, żółtka, masło i 2 łyżki cukru. Składniki posiekać i szybko zagnieść z nich ciasto. Placek rozwałkować i umieścić w tortownicy (średnica 30 cm). Zapiec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z białek ubić pianę na końcu dodając łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Na upieczony placek wyłożyć jabłka, następnie przykryć je pianą. Na wierzch umieścić wcześniej przygotowaną kruszonkę w wersji “light” – płatki owsiane zalewamy 3 łyżkami wrzątku i dodajemy miód. Teraz całość pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Życzymy smacznego!
M.J.