Lubicie słodkości, a zwłaszcza ciasta? Jesienna pogoda skłania wielu z Nas do sięgnięcia po węglowodany i jest to fakt niezaprzeczalny. Czasem jednak po zjedzeniu czekolady, ciastek bądź batonika dręczą Nas wyrzuty sumienia. Jednak  nie musi tak być! Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na dietetyczną szarlotkę, w której najbardziej kaloryczne są… jabłka! A więc nic groźnego, nawet po zjedzeniu 3 kawałków.

Czego będziemy potrzebowali?

  • 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej typ 2000)
  • 5 płaskich łyżek otrąb pszennych
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 3 płaskie wyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 płaskie łyżeczki miodu
  • 55 g płatków owsianych
  • 7 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy, kroimy na kawałeczki i prażymy na patelni doprawiając cynamonem. Do miski wsypujemy mąkę, otręby, żółtka, masło i 2 łyżki cukru. Składniki posiekać i szybko zagnieść z nich ciasto. Placek rozwałkować i umieścić w tortownicy (średnica 30 cm). Zapiec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z białek ubić pianę na końcu dodając łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Na upieczony placek wyłożyć jabłka, następnie przykryć je pianą. Na wierzch umieścić wcześniej przygotowaną kruszonkę w wersji “light” – płatki owsiane zalewamy 3 łyżkami wrzątku i dodajemy miód. Teraz całość pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut w 180 stopniach.

Życzymy smacznego!

M.J.