Pomimo tego, że lato dawno już za Nami, a brak śniegu wcale nie oznacza braku zimy, postanowiliśmy przedstawić Wam dzisiaj pomysł na świeżą, pyszną i delikatną tartę z mascarpone, białą czekoladą i truskawkami!

Co będzie potrzebne?

  • Spód ciasta:

150 g masła

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki kakao

1 jajk0

250 g mąki

  • Masa

1 tabliczka białek czekolady

50 ml śmietanki kremówki 30%

250 g (opakowanie) serka mascarpone

dżem truskawkowy oraz truskawki (mogą być mrożone)

 

Sposób przygotowania:

Masło siekamy w drobne kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami tak, aby powstała jednolita masa. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i piec przez 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Następnie całkowicie ostudzić. Śmietankę i czekoladę rozpuścić, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki. Wypieczony spód ciasta smarujemy dżemem truskawkowym, następnie wylewamy przygotowaną masę, a na wierzch układamy truskawki (lub inne ulubione owoce). Można posypać płatkami migdałowymi.Trzymać przez całą noc w lodówce tak, aby masa stężała.

Smacznego!

M.J.