Pizza na śniadanie? Czemu nie! Jej zdrowy odpowiednik doda Ci energii na całe przedpołudnie! 

Składniki:

– 4 łyżki płatków owsianych

– 2 łyżki otrębów żytnichj

– 1 jajko

– 2 duże łyżki jogurtu naturalnego

– szczypta sody

– szczypta proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 4 plasterki sera żółtego

– 2 plasterki szynki

– pomidor

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane i otręby mielimy na proszek w młynku do kawy. Zmieloną mąkę owsiano-otrębową mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, jogurtem naturalnym i jajkiem. Przygotowaną masę wykładamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Przewracamy na drugą stronę i kładziemy na niej ser żółty oraz szynkę. Ponownie przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu, aż uznamy, że druga strona pizzy jest upieczona. W międzyczasie obieramy pomidora i kroimy w kostkę. Gotową pizzę przekładamy na talerz i posypujemy pomidorem. Możemy przygotować taki posiłek z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

Paulina Ziętalak