Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wiem, że w związku z tym, wielu z nas zawiesiło do odwołania swoje codzienne nawyki żywieniowe na rzecz domowych pierników, pierogów z barszczem, czy ryby po grecku (danie świetne nawet na diecie), mimo tego chciałbym podzielić się z Wami moim prostym, a przede wszystkim szybkim w wykonaniu, przepisem na omlet zawierający dużą ilość kalorii pochodzących głównie z białka i węglowodanów. Od jakiegoś czasu stanowi on bazę mojej diety i według mnie jest idealną propozycją, szczególnie, że zazwyczaj siłownię odwiedzam wczesnym rankiem.
Składniki :
100g płatków owsianych
3 całe jaja kurze
1 banan
Wrzucamy wszystkie składniki do blendera, miksujemy i wylewamy gotową masę na wcześniej rozgrzaną patelnię z odrobiną masła lub oliwy. Całość smażymy kilka minut, uważając, by nasz omlet się nie przypalił. Gotowe danie wzbogacamy dżemem niskosłodzonym i cieszymy się smakiem i wartością odżywczą. Opcjonalnie, do przepisu dodać można miarę białka w proszku.
Wartość energetyczna – około 720 kcal
Wartości odżywcze: 36 g białka, 91 g węglowodanów, 23 g tłuszczów
Istotnym jest fakt, że tak skomponowany omlet jest doskonałą propozycją na poranne doładowanie akumulatorów. Ze względu na dużą zawartość węglowodanów o niskim IG, będzie dostarczać nam energii przez długi czas. Ponadto płatki owsiane są źródłem niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Jedynie banan jest źródłem cukrów prostych, ale idąc szybszym tempem na uczelnię, bez większych kłopotów wykorzystamy szybko uwolnioną glukozę.
Nie jest to finezyjne danie, ale zważając na pośpiech, który towarzyszy nam każdego ranka, jest doskonałą propozycją na pełnowartościowy posiłek.