Jestem herbatoholikiem, w taki zimny dzień jak dziś jedyne czego potrzebuję do szczęścia to gorąca herbatka. Oprócz walorów smakowych ma też działanie lecznicze- odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Czarna, czerwona, zielona i biała, każda ma inne właściwości.
Każdą z herbat wytwarza się z liści drzewa herbacianego, różnią się jedynie sposobem przygotowania. Do powstania czarnej herbaty fermentuje się liście. Natomiast, aby otrzymać zieloną herbatę należy przerobić liście w ciągu godziny od zerwania, aby nie zaczęły fermentować.
Właściwości czarnej i zielonej herbaty są podobne, mają działanie antyseptyczne i odkażające, zwalczają wolne rodniki, a także oczyszczają układ trawienny i moczowy. Herbata jest bogatym źródłem fluoru. Czarna herbata ma właściwości odkażające, pomoże nam między innymi przy zatruciu, bądź grypie żołądkowej. a właściwości odkażające, pomoże nam między innymi przy zatruciu, bądź grypie żołądkowej. Zielona przyśpiesza przemianę materii, obniża cholesterol, opóźnia efekty starzenia i zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych. Nie przesadzajmy z ilością wypitych zielonych naparów, wystarczy od trzech do pięciu filiżanek tygodniowo. Częściej można spożywać czarną, która z dodatkiem cytryny zmniejsza ryzyko raka.
Dla mnie najlepsza jest herbata liściasta, podobno ma największe właściwości, ja uważam, że jest po prostu najsmaczniejsza. Jednak nie ma nic bardziej denerwującego niż przecedzanie liści przez zęby, ostatnio natknęłam się na cudowne zaparzacze:
Jeśli jesteście zwolennikami nowinek kuchennych, więcej takich gadżetów znajdziecie na stronie: http://filing.pl/36-kuchennych-gadzetow-dla-kazdego-milosnika-jedzenia/
Anna Chandrała