A dokładniej to grejpfruty. Są one niskokaloryczne, ponieważ w 100g znajdziemy tylko 50 kcal. Dla porównania w 100 g banana znajdziemy 90 kcal. Pomimo gorzkiego smaku, powinno się je jeść przynajmniej jednego dziennie. Oczyszczają organizm, ułatwiają spalanie tłuszczów oraz przyspieszają przemianę materii.
Różowe i czerwone odmiany mają więcej witaminy C niż żółte. Biała skórka reguluje gospodarkę węglowodanową i tłuszczową, więc lepiej ją jeść. Nie należy popijać leków sokiem grejpfrutowym. Ponieważ ma wpływ na wchłanianie pewnych grup leków, może więc wzmacniać lub osłabiać ich działanie.

150 gramowy grejpfrut pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C i beta-karoten na cały dzień. Z kolei za najzdrowszą odmianę grejpfruta uważa się czerwonego. Mają one więcej zdrowych przeciwutleniaczy.

Ale pamiętajcie, że grejpfrut tylko wspomaga proces odchudzania, więc jedzenie jednego dziennie radykalnie nie zmieni wagi. Połączcie to z odpowiednią dietą i ćwiczeniami, a po miesiącu zobaczycie efekty.

 

 
E.Młynarczyk