Pestki dyni powinny się znaleźć w naszej diecie, ponieważ są bogate w wiele cennych witamin. Pomagają w leczeniu chorób układu krążenia, a także podwyższają odporność organizmu.

 

Dzisiaj mam dla Was parę pomysłów na to jak wykorzystać pestki z dyni.

1. Jako prażona przekąska – wystarczy rozłożyć pestki na folii aluminiowej, skropić oliwą, oprószyć przyprawami i uprażyć w piekarniku.

2. Jako dodatek do sałatek – pasują do wszystkich warzyw i są ciekawym urozmaiceniem.

3. Jako dodatek do zupy – są idealne do kremowych zup, wystarczy je uprażyć na suchej patelni.

4. Jako panierka – jeśli znudziły Wam się schabowe w klasycznej panierce, możecie użyć posiekanych pestek z dyni.

5. Jako dodatek do śniadania – pestki możecie dodać do musli, wymieszać je z jogurtem, ulubionym owocem i gotowe.

 

Asia Gerlich