Składniki:

Ok. ½ kg dyni obranej ze skórki , pokrojonej na kawałki

1 cebula

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, tymianek, pieprz, pieprz Cayenne, imbir

500 ml wywaru warzywnego

Płatki migdałów do dekoracji

Kilka łyżek jogurtu typu greckiego

Trochę oliwy

Szklanka wody

Opcjonalnie na dodatek: bagietka

 

Dynie obraną, pokrojoną w małe kawałki bez pestek wrzucamy do woka, na którym wcześniej na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dynie przyprawiamy według uznania. Ostrość można stopniować w zależności od dodanej ilości pieprzu Cayenne, można również z niego zrezygnować. Dolewamy szklankę wody i dusimy na średnim ogniu przez ok. 20 min. Na koniec podsmażamy przez ok. 10 min. Podgrzewamy w tym czasie nasz wywar warzywny. Gdy skończymy podsmażać dynię, dodajemy ją do garnka z wywarem, blend ujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Później na małej ,rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów do dekoracji przez chwilę. Gotowy krem wlewamy do miseczki, dodajemy dwie łyżki jogurtu, a na koniec posypujemy płatkami migdałów.  

 

Justyna Pawlisz

Fot. własne