Znacie to uczucie kiedy macie ochotę na coś słodkiego, a w domu nic nie ma? Ja znam. Dlatego dzisiaj podaję Wam przepis na pyszny i zdrowy chlebek bananowy, którego zrobienie zajmuję parę chwil, a pieczenie jedynie godzinę. Chlebek jest świetną propozycją na deser, ale możecie wziąć również kawałek na uczelnię. Albo weźcie od razu więcej, żeby podzielić się z głodnymi kolegami.
Składniki:
4 rozgniecione banany
1/3 szklanki roztopionego masła
1/3 szklanki cukru brązowego
1 jajko
cukier wanilinowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki (pełnozianistej, orkiszowej, kokosowej – którą lubicie)
opcjonalnie: ulubione bakalie
Przygotowanie:
Masło łączymy z rozgniecionymi bananami, dodajemy cukry, jajko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy sodę, sól i przesianą mąkę. Łączymy na gładką masę. Jeśli chcemy możemy dodać bakalie. Przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 175 stopni.
Moja rada: jeśli góra chlebka będzie już ładnie zarumieniona, ale patyczek włożony do keksówki będzie nadal mokry, przykryjmy chlebek papierem do pieczenia.
Smacznego! 🙂
Asia Gerlich