Wrzesień to miesiąc, w którym możemy korzystać z ostatnich uroków lata oraz z pierwszych oznaków nadchodzącej jesieni. Jest to też sezon na orzechy włoskie. Dzisiejszą propozycją na osłodę faktu, iż letnie dni są już tylko miłymi wspomnieniami, jest przepis na orzechowca.

Orzechy włoskie, mimo dużej ilości kalorii, są bogate w wiele niezbędnych składników odżywczych.

Składniki:

– 50 dag mąki,

– 20 dag cukru,

– 20 dag masła,

– 2 jaja,

– 4 łyżki miodu,

– 2 łyżki ciepłego mleka,

– 1 łyżka sody,

– 12 dag margaryny,

– 20 dag orzechów włoskich,

– krem,

– dżem porzeczkowy.

Sposób przygotowania:

Mąkę i sodę połączyć z masłem. Następnie dodać 10 dag cukier, jajka oraz miód rozpuszczony uprzednio w mleku. Całość ugniatać do momentu otrzymania jednolitego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części, które należy upiec na oddzielnych blachach. 20 dag orzechów, 10 dag cukru, 12 dag margaryny, 2 łyżki miodu smażyć do osiągnięcia złotego koloru. Mieszankę wylać na trzecią część ciasta, a następnie upiec. Po upieczeniu wszystkich części ciała należy przygotować krem i dżem porzeczkowy, którymi przełożone zostaną poszczególne części ciasta. Gotowe ciasto pozostawić w chłodnym pomieszczeniu.

Smacznego! 🙂

AP