Danie rodem z włoskiej kuchni, czyli w języku studenta po prostu- makaron z sosem i serem.

Składniki: – 2 duże pomidory – 1 cebula – 20dag szynki – 20dag sera żółtego – 1 opakowanie makaronu     świderki

Przygotowanie:Pomidory, cebulę i szynkę kroimy w małą kosteczkę. Ser żółty ściera-my na tarce. Na patelnię lejemy troszkę oleju i wrzucamy na to pokrojoną szyn-kę i cebulę. Smażymy do momentu, aż cebula się zarumieni. Później dodajemy do tego pomidory posypane szczyptą soli, oregano, ba-zylią i pieprzem (wszystko według smaku). Przykrywamy pokrywą. Czekamy, aż nasza mieszanka nabierze konsystencji sosu i ściągamy z ognia. Pamiętajmy o mieszaniu, żeby się nam nic nie przypaliłoW tym samym czasie gotujemy makaron. Po odcedzeniu, dajemy makaron ponownie do garnka i wsypujemy do niego cały, wcześniej starty ser. Mieszamy to wszystko, a jak makaron dobrze połączy się z serem dodajemy sos i również mieszamy.

Podajemy na talerzu z dodatkiem ulubionej surówki lub ogórków korniszonów/konserwowych.

Koszt ok. 16 zł

Porcja dla 4 osób

Smacznego.

 

 

Paulina Ziętalak