Mozzarella, to typowy ser włoski, który nie każdemu może przypaść do gustu smakowego, bo jest bardzo delikatny. Niektórzy mogą się skłonić do wypowiedzi typu: “jest ona bez smaku”. Jednak z dobrze dobranymi składnikami smakuje wyśmienicie. Nasza dzisiejsza propozycja nadawać może się na śniadanie i kolację lub wieczór kanapkowy ze znajomymi. 

Koszt: ok. 6zł

Porcja: 2 osoby

Składniki:

jedna paczka mozzarelli

duży pomidor

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

bazylia

oregano

dwie łyżki oleju lub oliwy z oliwek

dwie łyżki soku z cytryny

4 kromki chleba (najlepiej pełnoziarnistego)

masło

4 plasterki wędliny

 

Przygotowanie:

Wędlinę przysmażamy na patelni, po czym kładziemy ją na posmarowane masłem pieczywo. Mozzarellę i pomidora kroimy na plasterki i kładziemy na nasze kanapki. Przygotowujemy sos: w małej miseczce mieszamy składniki (dwa ząbki czosnku, łyżeczka oregano i bazylii, sok z cytryny, oliwa z oliwy lub olej, szczypta soli i pieprzu) i polewamy nim pomidora położonego już na kanapkach.

Dla osób, które są wegetarianami polecamy wersję bez szynki! 🙂

Smacznego!

 

 

 

Paulina Ziętalak