Mozzarella, to typowy ser włoski, który nie każdemu może przypaść do gustu smakowego, bo jest bardzo delikatny. Niektórzy mogą się skłonić do wypowiedzi typu: “jest ona bez smaku”. Jednak z dobrze dobranymi składnikami smakuje wyśmienicie. Nasza dzisiejsza propozycja nadawać może się na śniadanie i kolację lub wieczór kanapkowy ze znajomymi.
Koszt: ok. 6zł
Porcja: 2 osoby
Składniki:
jedna paczka mozzarelli
duży pomidor
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
bazylia
oregano
dwie łyżki oleju lub oliwy z oliwek
dwie łyżki soku z cytryny
4 kromki chleba (najlepiej pełnoziarnistego)
masło
4 plasterki wędliny
Przygotowanie:
Wędlinę przysmażamy na patelni, po czym kładziemy ją na posmarowane masłem pieczywo. Mozzarellę i pomidora kroimy na plasterki i kładziemy na nasze kanapki. Przygotowujemy sos: w małej miseczce mieszamy składniki (dwa ząbki czosnku, łyżeczka oregano i bazylii, sok z cytryny, oliwa z oliwy lub olej, szczypta soli i pieprzu) i polewamy nim pomidora położonego już na kanapkach.
Dla osób, które są wegetarianami polecamy wersję bez szynki! 🙂
Smacznego!
Paulina Ziętalak
Nie przepadam za czytaniem publikacji na blogach, bo zawsze wydawalo mi sie, ze to strata czasu, ale ten bardzo mi sie podoba. Czekam na wiecej takich interesujacych publikacji.