Spaghetti to specyficzna włoska potrawa, a jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu. Według legendy Marco Polo przywiózł ten makaron z Chin do Wenecji. Najpopularniejsze sosy spaghetti to bolognese, pleśniowy i carbonara.
Lista zakupów (porcja dla dwóch osób): 100 g wędzonego boczku, makaron spaghetti, jajko, 100 ml śmietanki (30%), parmezan lub inny ser do potarcia, ząbek czosnku, zioła (oregano, bazylia, natka pietruszki), sól i pieprz
Do roboty: Makaron ugotować. Boczek pokroić w niedużą kostkę i usmażyć na patelni. Ser potrzeć na małych oczkach, dodać zmiażdżony czosnek, jajko, śmietankę i wymieszać wszystko. Sos wlać do usmażonego boczku, dodać ugotowany makaron, przyprawy, zioła i wymieszać. Podawać posypane świeżą natką pietruszki.

 

Smacznego, Karolina Marciniak