Słońce, świeże powietrze i smaczne jedzenie to plan idealny na majówkę. Oprócz tradycyjnej kiełbasy albo skrzydełek z grilla, warto sięgnąć po nowe przepisy…
Lista zakupów: dwie piersi z kurczaka, papryka czerwona, papryka żółta, cebula, boczek, olej, przyprawa do grilla, patyczki do szaszłyków
Do roboty: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć olejem i przyprawami i zostawić na godzinę. Boczek i cebulę pokroić w plastry, a paprykę w kostkę. Na wcześniej zwilżone patyczki nabijać po kolei mięso i warzywa. Grillować do miękkości składników.
Grillowana cukinia
Lista zakupów: 2 cukinie, 2 ząbki czosnku, ¼ szklanki oliwy z oliwek, sól i pieprz
Do roboty: Zmiażdżony czosnek zmiksować z oliwą i przyprawami. Cukinię przeciąć wzdłuż, wysmarować marynatą i odstawić na 30 minut. Później grillować około 10 minut z każdej ztrony aż do miękkości cukinii.
Smacznego, Karolina Marciniak
Respekt. Ciekawy blog. Nie zaluj pióra. Wyczekuje na kolejny wpis.