Kolorowe ptasie mleczko, to idealny deser dla prawdziwych łasuchów. Jest on mało kaloryczny, a co najważniejsze jest łatwy w przygotowaniu i nawet student, który dopiero zaczyna swoje kulinarne przygody powinien sobie dać radę z przygotowaniem.
Składniki:
3 dowolne różnokolorowe galaretki
370 ml śmietanki 30%
Śmietana fix
3 małe serki homogenizowane waniliowe
Kilka kostek czekolady
Koszt: ok. 10zł.
Galaretki rozpuszczamy oddzielnie w półtorej szklance wody. Gdy ostygną dodajemy do nich po opakowaniu serka homogenizowanego i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Następie wstawiamy galaretki do lodówki, do momentu aż stężeją. Kiedy pierwsza z galaretek zacznie krzepnąć wyjmujemy ją i miksujemy aż stanie się puszysta. Pierwszą warstwę wylewamy do małej okrągłej tortownicy i czekamy do momentu zastygnięcia. Czynność tą powtarzamy z drugą i trzecią galaretką. Po zastygnięciu ostatniej warstwy ubijamy śmietankę ze śmietan-fiksem i wykładamy na wierzch. Śmietankę możemy zastąpić owocami, np. ananasem z puszki.
Smacznego!