Nadchodzą cieplejsze dni, na kampusie pojawiają się pierwsze oznaki wiosny – studenci na kocach grillujący w najlepsze. Ale przecież nadal jest zimno! Mamy dla Was wspaniały pomysł na zupę piwną – tak, aby połączyć dobre z pożytecznym.

Czego będziecie potrzebować?

  • 4 szklanki piwa;
  • 3 żółtka;
  • 4 łyżki cukru;
  • 1/2 szklanki śmietany;
  • 25 dag białego sera;
  • kilka goździków;
  • szczypta cynamonu;

Jak przyrządzić zupę?

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, powoli wlewać śmietanę nie zaprzestając ucierania. Garnek z powstałą masą postawić na małym ogniu i powoli wlewać piwo, cały czas mieszając. Przyprawić goździkami i cynamonem. Podgrzewać, aż zupa zacznie gęstnieć. Twaróg pokroić w kosteczkę. Zupę rozlać do miseczek, dodając do każdej po kilka kostek sera.

I gotowe ! Smacznego.

 

M.J.