Nadchodzą cieplejsze dni, na kampusie pojawiają się pierwsze oznaki wiosny – studenci na kocach grillujący w najlepsze. Ale przecież nadal jest zimno! Mamy dla Was wspaniały pomysł na zupę piwną – tak, aby połączyć dobre z pożytecznym.
Czego będziecie potrzebować?
- 4 szklanki piwa;
- 3 żółtka;
- 4 łyżki cukru;
- 1/2 szklanki śmietany;
- 25 dag białego sera;
- kilka goździków;
- szczypta cynamonu;
Jak przyrządzić zupę?
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, powoli wlewać śmietanę nie zaprzestając ucierania. Garnek z powstałą masą postawić na małym ogniu i powoli wlewać piwo, cały czas mieszając. Przyprawić goździkami i cynamonem. Podgrzewać, aż zupa zacznie gęstnieć. Twaróg pokroić w kosteczkę. Zupę rozlać do miseczek, dodając do każdej po kilka kostek sera.
I gotowe ! Smacznego.
M.J.