Grillowanie na kampusie zaczęło się już pełną parą, kocyki, okulary, kapelusze wyciągnięte, sukienki i t-shirty odkurzone, Piastonalia zbliżają się wielkimi krokami ! Z tej okazji mamy dla Was pomysł na przepyszną sałatkę z zupek chińskich.

Co będzie potrzebne?

  • 4 zupki chińskie (2 curry i 2 rosołki);
  • dwie piersi z kurczaka;
  • przyprawa do kurczaka;
  • puszka kukurydzy;
  • puszka czerwonej fasoli;
  • majonez i śmietana;
  • czosnek;

Jak zrobić sałatkę?

Piersi pokroić w drobną kosteczkę, doprawić przyprawą “gyros”, a następnie usmażyć. 4 zupki chińskie rozgnieść i zalać dwoma szklankami wrzątku. Dodać jedynie przyprawę “w proszku” dołączoną do zupek – polecam tylko dwie – tylko te curry, ponieważ przy 4 sałatka robi się bardzo słona. Usmażonego kurczaka dodać do zupek, dosypać fasolę i kukurydzę, wycisnąć kilka ząbków czosnku. Sos zrobić z kilku łyżek majonezu i śmietany, dodać preferowane przyprawy, a następnie wlać do sałatki i całość wymieszać. Gotowe!

Życzymy smacznego.

 

M.J.