Walentynki – dzień wyczekiwany przez zakochanych, znienawidzony przez przeciwników „sztucznych i komercyjnych” świąt lub po prostu obojętny, niewyróżniający się spośród innych dni w roku. Nie ważne, do której z tych grup się zaliczasz. Każda okazja jest dobra, aby przygotować dla siebie, bliskich czy ukochanych coś dobrego. Oto kilka przepisów na słodkie co nieco.

 

 

TARTA CZEKOLADOWA

Składniki :

Ciasto:

  • 400g mąki
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 żółtka

Masa czekoladowa:

  • 350g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki kakao

Przygotowanie:

Przesiać mąkę, dodać posiekane masło, cukier puder oraz żółtka. Zagniatać ciasto do uzyskania gładkiej masy. Rozwałkować i wyłożyć w tortownicy (22-24 cm). Ciastu włożyć do lodówki na minimum godzinę. Aby przygotować masę należy zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Gotową mesę wylać na schłodzone ciasto i piec w temperaturze ok. 160 – 170 stopni przez 30-40 minut.

tarta

 

CYTRYNOWE MUFFINKI

Składniki:

  • 170 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 1 całe jajko
  • 1 białko
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g cukru
  • Szczypta soli
  • Sok  z całej cytryny

Przygotowanie:

Miksujemy ze sobą olej, mleko, jajko i białko. Do gotowej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Ubijamy całość mikserem. Następnie wlewamy sok z cytryny i ponownie miksujemy do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Gotowe ciasto umieszczamy w foremkach do babeczek do ¾ ich wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

laiteron.blogspot.com

laiteron.blogspot.com

 

OPONKI

Składniki:

  • ½ kg białego sera
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ kg mąki
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Połączyć ze sobą biały ser, jajka, cukier, sodę i mąkę, ugnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować. Z płaskiego ciasta wyrabiać oponki, najlepiej przy użyciu szklanki i kieliszka – najpierw przy pomocy szklanki wycinamy koło, z którego przy pomocy kieliszka wycinamy mniejsze. Gotowe oponki wrzucamy na gorący olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Gotowe oponki można posypać cukrem pudrem.

kuchniaaleex.blogspot.com

kuchniaaleex.blogspot.com

 

TRUFLE CZEKOLADOWE

Składniki:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 50g masła
  • 200g serka mascarpone
  • 1 łyżka ulubionego alkoholu
  • Szczypta chilli
  • Kakao, mielone orzechy lub wiórki kokosowe do obtoczenia gotowych trufli

 

Przygotowanie:

Czekoladę połamać i rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać łyżkę miodu, łyżkę alkoholu, masło oraz chilli. Wymieszać wszystko na gładką masę. Dodać serek mascarone i mieszać aż składniki połączą się ze sobą. Gotową masę przełożyć do pojemnika i odstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Schłodzoną masę truflową nabierać pojedynczo łyżeczką i formować z niej kulki. Na koniec obtoczyć w orzechach, wiórkach kokosowych lub kakao.

 

tastefully.bloog.pl

tastefully.bloog.pl

 

Marek Piszczałka