Walentynki – dzień wyczekiwany przez zakochanych, znienawidzony przez przeciwników „sztucznych i komercyjnych” świąt lub po prostu obojętny, niewyróżniający się spośród innych dni w roku. Nie ważne, do której z tych grup się zaliczasz. Każda okazja jest dobra, aby przygotować dla siebie, bliskich czy ukochanych coś dobrego. Oto kilka przepisów na słodkie co nieco.
TARTA CZEKOLADOWA
Składniki :
Ciasto:
- 400g mąki
- 100g cukru pudru
- 200g masła
- 2 żółtka
Masa czekoladowa:
- 350g mleka zagęszczonego słodzonego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 czubate łyżki kakao
Przygotowanie:
Przesiać mąkę, dodać posiekane masło, cukier puder oraz żółtka. Zagniatać ciasto do uzyskania gładkiej masy. Rozwałkować i wyłożyć w tortownicy (22-24 cm). Ciastu włożyć do lodówki na minimum godzinę. Aby przygotować masę należy zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Gotową mesę wylać na schłodzone ciasto i piec w temperaturze ok. 160 – 170 stopni przez 30-40 minut.
CYTRYNOWE MUFFINKI
Składniki:
- 170 ml oleju
- 150 ml mleka
- 1 całe jajko
- 1 białko
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g cukru
- Szczypta soli
- Sok z całej cytryny
Przygotowanie:
Miksujemy ze sobą olej, mleko, jajko i białko. Do gotowej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Ubijamy całość mikserem. Następnie wlewamy sok z cytryny i ponownie miksujemy do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Gotowe ciasto umieszczamy w foremkach do babeczek do ¾ ich wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
OPONKI
Składniki:
- ½ kg białego sera
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- ½ kg mąki
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Połączyć ze sobą biały ser, jajka, cukier, sodę i mąkę, ugnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować. Z płaskiego ciasta wyrabiać oponki, najlepiej przy użyciu szklanki i kieliszka – najpierw przy pomocy szklanki wycinamy koło, z którego przy pomocy kieliszka wycinamy mniejsze. Gotowe oponki wrzucamy na gorący olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Gotowe oponki można posypać cukrem pudrem.
TRUFLE CZEKOLADOWE
Składniki:
- 100g mlecznej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu
- 50g masła
- 200g serka mascarpone
- 1 łyżka ulubionego alkoholu
- Szczypta chilli
- Kakao, mielone orzechy lub wiórki kokosowe do obtoczenia gotowych trufli
Przygotowanie:
Czekoladę połamać i rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać łyżkę miodu, łyżkę alkoholu, masło oraz chilli. Wymieszać wszystko na gładką masę. Dodać serek mascarone i mieszać aż składniki połączą się ze sobą. Gotową masę przełożyć do pojemnika i odstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Schłodzoną masę truflową nabierać pojedynczo łyżeczką i formować z niej kulki. Na koniec obtoczyć w orzechach, wiórkach kokosowych lub kakao.
Marek Piszczałka