Czasami brakuje Nam pomysłów na śniadanie, a codzienne jedzenie jajecznicy lub płatków na mleku staje się monotonne. Brakuje Ci pomysłu na coś pysznego i własnego? Lubisz śniadanko na słodko? A może po prostu przepadasz za słodką przekąską? Dzisiaj proponujemy Ci przepis na domową nutellę bez żadnych konserwantów!
Składniki:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej bądź mlecznej;
- 1 szklanka orzechów laskowych;
- 1,5 szklanki mleka (może być takie, jak lubicie: krowie/ryżowe/sojowe/kozie..);
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego;
Sposób przygotowania:
Orzechy należy wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć przez kilka minut, aby skórka zaczęła się łuszczyć i odchodzić. Następnie należy przełożyć je do ściereczki i delikatnie pocierać dłońmi do momentu, aż skórka odejdzie. Teraz należy podgrzać 1 szklankę mleka i zalać nią orzechy. Pozostałą ilość mleka podgrzej w garnuszku (tak, aby można było włożyć do niego palec i się nie poparzyć), po czym wrzuć pokruszoną czekoladę. Teraz do jednego naczynia wrzuć orzechy z mlekiem, czekoladę z mlekiem oraz cukier po czym zblenduj wszystko razem. Masa jest już gotowa – umieść ją w lodówce i rozkoszuj się pyszną, domową nutellą w każdej możliwej chwili.
M.J.