Nadeszły zimne dni i jeszcze zimniejsze wieczory, spadł pierwszy śnieg, a mróz zdążył zaczerwienić nos? Najchętniej teraz spędzilibyśmy wieczór w domowym zaciszu, pod ciepłym kocem i z gorącą czekoladą w dłoni. Jednak nie łatwo jest napić się dobrej jakości czekolady, aby nie była z proszku. Mamy dziś dla Was przepis na wspaniałą gorącą czekoladę, która z pewnością spełni oczekiwania nawet tych najbardziej wymagających !

Czego będziemy potrzebować?

  • 50 ml wody
  • 400 ml mleka
  • 200 ml płynnej śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady roztopionej

Jak przyrządzić czekoladę?

Do rondelka wlewamy wodę, śmietanę i mleko, dodajemy cukier wanilinowy, podgrzewamy ciągle mieszając do prawie całkowitego zagotowania. Do gorącego (ale nie zagotowanego) mleka dodajemy stopniowo roztopioną czekoladę, ciągle mieszając. Zagotowujemy całość. Po zdjęciu z gazu miksujemy całość na gładką i kremową masę, przelewamy przez sitko prosto do filiżanek. Podajemy z bitą śmietaną, piankami, cynamonem, chilli lub czym tylko chcemy.

Smacznego!

M.J.