Po Świętach z pewnością zarówno Nasze lodówki jak i kieszenie są puste, a nadchodząca sesja wzmaga apetyt, proponuję przygotowanie niezwykle łatwego i taniego podwieczorku na zimowe wieczory, który na pewno nie spowoduje, że przytyjemy, czego nie chcemy po świątecznym obżarstwie, ale zagwarantuje dostarczenie witamin i błonnika, ponieważ opiera się głównie na jabłkach 🙂
Składniki:
- 2 serki “danio” waniliowe;
- 5-7 jabłek (wedle uznania – może być więcej);
- 1 kostka margaryny;
- 2,5 szklanki mąki;
- troszkę proszku do pieczenia;
- odrobina cukru waniliowego;
- cynamon;
- pół szklanki cukru pudru i 3 łyżki śmietany 12% (do przyrządzenia polewy);
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz cynamonu i składników potrzebnych do przyrządzenia polewy) zmieszać ze sobą, rozrobić i podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować podsypując mąką i rozłożyć na blachę do pieczenia. Na to poukładać obrane i wydrylowane jabłka i posypać je cynamonem. Na górę położyć drugą część ciasta, również rozwałkowaną wcześniej na papierze (aby łatwiej było ją potem przenieść na górę jabłek). Piec w piekarniku przy 180 stopniach Celsjusza do momentu aż jabłka staną się miękkie, a ciasto się zarumieni. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika polać lukrem przygotowanym z połowy szklanki cukru pudru i 3 łyżek śmietany 12%.
Tak przygotowane ciasto możemy podawać z pyszną kawą bądź herbatą, podczas długich zimowych wieczorów pełnych nauki. Jabłka w cieście nadają się również doskonale na przekąskę w trakcie niezwykle interesujących zajęć.
Życzę smacznego Moi Drodzy! 🙂
Marta Jaworska