Święta, święta i po świętach. Znudził Nam się już barszcz biały, jajka, sałatki i kiełbaski, a pomysłów na obiad brak! Proponujemy Wam dzisiaj przepyszne kotleciki szpinakowe, idealne dla wegetarian a także ludzi lubiących zieleninkę! Naturalnie “mięsożercy” śmiało mogą zrobić je sobie jako smakowity dodatek do obiadu.
Co będzie potrzebne:
- 4 łyżki mąki ryżowej;
- 200 g szpinaku mrożonego;
- jajko;
- pół szklanki otrębów (mogą być owsiane lub orkiszowe);
- łyżka oleju;
- 2 ząbki czosnku;
- sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, bazylia (wedle uznania).
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na gazie od nadmiaru wody, po czym studzimy. Dodajemy jajko, mąkę, czosnek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy klopsiki dowolnej wielkości i obtaczamy je w otrębach, po czym smażymy na rozgrzanej patelni z olejem do momentu, aż panierka się zarumieni, a kotleciki będą dobrze upieczone. Życzymy smacznego!
M.J.