Święta, święta i po świętach. Znudził Nam się już barszcz biały, jajka, sałatki i kiełbaski, a pomysłów na obiad brak! Proponujemy Wam dzisiaj przepyszne kotleciki szpinakowe, idealne dla wegetarian a także ludzi lubiących zieleninkę! Naturalnie “mięsożercy” śmiało mogą zrobić je sobie jako smakowity dodatek do obiadu.

Co będzie potrzebne:

  • 4 łyżki mąki ryżowej;
  • 200 g szpinaku mrożonego;
  • jajko;
  • pół szklanki otrębów (mogą być owsiane lub orkiszowe);
  • łyżka oleju;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, bazylia (wedle uznania).

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na gazie od nadmiaru wody, po czym studzimy. Dodajemy jajko, mąkę, czosnek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy klopsiki dowolnej wielkości i obtaczamy je w otrębach, po czym smażymy na rozgrzanej patelni z olejem do momentu, aż panierka się zarumieni, a kotleciki będą dobrze upieczone. Życzymy smacznego!

M.J.