Czasami zastanawiamy się, co można przyrządzić z kalafiora. Oprócz dodatku do ziemniaków niewiele pomysłów przychodzi Nam do głowy. A przecież kalafior to niezwykle zdrowe i smaczne warzywo, z którego można robić zapiekanki, zupy, sałatki, a nawet… kotlety! Dla wegetarian i nie tylko, przedstawiamy dzisiaj pomysł na przepyszne kotlety z kalafiora.
Co będzie potrzebne?
- 1 kalafior
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- świeże zioła: oregano, bazylia
- 1 jajko
- garść świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Jak przygotować kotleciki?
Ziemniaki obrać i ugotować. Osobno ugotować kalafiora. Cebulkę posiekać na drobno i zeszklić na oleju. Szpinak pokroić na drobne kawałeczki i dodać do cebuli pod koniec smażenia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, a kalafiora zmiksować na drobno. Teraz, do miski dodać kalafiora, ziemniaki, szpinak z cebulą, jajko, świeże zioła i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. W przypadku, kiedy masa będzie zbyt rzadka, dodać można bułkę tartą. Jeśli jest zbyt gęsta – rozrzedzić dodając jeszcze jedno jajko. Następnie należy uformować kotleciki – wielkość wedle uznania – a potem obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, aż się zarumienią.
Życzymy smacznego!
M.J.