Czasami zastanawiamy się, co można przyrządzić z kalafiora. Oprócz dodatku do ziemniaków niewiele pomysłów przychodzi Nam do głowy. A przecież kalafior to niezwykle zdrowe i smaczne warzywo, z którego można robić zapiekanki, zupy, sałatki, a nawet… kotlety! Dla wegetarian i nie tylko, przedstawiamy dzisiaj pomysł na przepyszne kotlety z kalafiora.

Co będzie potrzebne?

  • 1 kalafior
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • świeże zioła: oregano, bazylia
  • 1 jajko
  • garść świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Jak przygotować kotleciki?

Ziemniaki obrać i ugotować. Osobno ugotować kalafiora. Cebulkę posiekać na drobno i zeszklić na oleju. Szpinak pokroić na drobne kawałeczki i dodać do cebuli pod koniec smażenia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, a kalafiora zmiksować na drobno. Teraz, do miski dodać kalafiora, ziemniaki, szpinak z cebulą, jajko, świeże zioła i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. W przypadku, kiedy masa będzie zbyt rzadka, dodać można bułkę tartą. Jeśli jest zbyt gęsta – rozrzedzić dodając jeszcze jedno jajko. Następnie należy uformować kotleciki – wielkość wedle uznania – a potem obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, aż się zarumienią.

Życzymy smacznego!

M.J.