Śniadanie Wielkanocne, stoły uginają się od potraw, wszyscy zajadamy się pysznościami, które przygotowywaliśmy przez kilka ostatnich dni. Gdy jednak zabraknie nam ciast, a z wizytą przyjedzie nasza rodzina, trzeba będzie szybko wymyślić czym ich tu uraczyć. Oto przepis na kruche ciasteczka czekoladowe- rozwiązanie problemu.
Składniki:
400 g mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200 g masła
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
150 g cukru
Sposób przygotowania:
- Suche składniki zmieszać w misce
- Czekoladę połamać na drobne kawałki, a następnie roztapiać w metalowej misce umieszczonej nad parującą wodą (miska nie może dotykać lustra wody).
- Do suchych składników dodać żółtka, masło i czekoladę
- Zamieszać łyżeczką i ugniatać ręką, włóż na 30 min do lodówki
- Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką
- Wycinać kształty za pomocą foremki
- Położyć na blaszce i wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 180- 190 st. C
- Piec ok. 12 min
Smacznego!
Maja Osińska