Nadeszły ciepłe dni, ale wieczory nadal są chłodne? Potrzebujesz czegoś na rozgrzanie, ale dość masz już grzanych piw i win? A może uwielbiasz kawę w połączeniu z czymś mocniejszym i brak Ci pomysłu? Mamy dla Ciebie coś idealnego! Przepis na domowy likier Baileys, idealny zarówno do picia “solo” jak i w duecie, na przykład z kawą.
Co będzie potrzebne?
- 250 ml wódki;
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego;
- pół szklanki śmietanki kremówki;
- trochę cukru pudru;
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
Jak przyrządzić likier?
Puszkę ze skondensowanym mlekiem gotować na wolnym ogniu przez około 3 godziny, uzupełniając garnek wodą, aby puszka była ciągle przykryta. Po ostygnięciu gotowy karmel zmiksować z alkoholem, cukrem pudrem, rozpuszczoną w odrobinie wody kawą i śmietanką. I gotowe ! Teraz możesz przelać likier do ładnych buteleczek i odstawić bądź delektować się nim od razu. Likier idealnie nadaje się w połączeniu z kawą – nalej około 15 ml Baileysa, uzupełnij szklankę kawą, a na wierzch udekoruj bitą śmietaną i odrobiną płatków czekoladowych ! Idealna rozpusta na popołudniową przerwę ! 🙂
Życzymy smacznego,
M.J.