Nadeszły ciepłe dni, ale wieczory nadal są chłodne? Potrzebujesz czegoś na rozgrzanie, ale dość masz już grzanych piw i win? A może uwielbiasz kawę w połączeniu z czymś mocniejszym i brak Ci pomysłu? Mamy dla Ciebie coś idealnego! Przepis na domowy likier Baileys, idealny zarówno do picia “solo” jak i w duecie, na przykład z kawą.

Co będzie potrzebne?

  • 250 ml wódki;
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego;
  • pół szklanki śmietanki kremówki;
  • trochę cukru pudru;
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej;

Jak przyrządzić likier?

Puszkę ze skondensowanym mlekiem gotować na wolnym ogniu przez około 3 godziny, uzupełniając garnek wodą, aby puszka była ciągle przykryta. Po ostygnięciu gotowy karmel zmiksować z alkoholem, cukrem pudrem, rozpuszczoną w odrobinie wody kawą i śmietanką. I gotowe ! Teraz możesz przelać likier do ładnych buteleczek i odstawić bądź delektować się nim od razu. Likier idealnie nadaje się w połączeniu z kawą – nalej około 15 ml Baileysa, uzupełnij szklankę kawą, a na wierzch udekoruj bitą śmietaną i odrobiną płatków czekoladowych ! Idealna rozpusta na popołudniową przerwę ! 🙂

Życzymy smacznego,

 

M.J.