Szpinak wielu osobom kojarzy się z niesmaczną zieloną papką, którą byli karmieni w przedszkolu. Chyba nikomu nie jest obce chowanie go pod ziemniakami albo kotletem, wypychanie policzków, odkładanie na bok. Cóż, nic dziwnego, ponieważ często był on po prostu niedoprawiony i bez smaku. Tak naprawdę jeśli się go dobrze przyrządzi jest bardzo smaczny i zdrowy – bogaty w żelazo, antyoksydanty i kwas foliowy. Dzisiaj przedstawimy Wam pomysł na obiad z zastosowaniem szpinaku 🙂
Co będzie potrzebne?
- szklanka makaronu ciemnego;
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku;
- puszka kukurydzy;
- pół kostki sera feta;
- czosnek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka, pieprz;
- dwie łyżki słoneczniku;
Jak przyrządzić obiad?
Makaron gotujemy aż do uzyskania preferowanej miękkości. Szpinak wrzucamy do garnka i rozmrażamy (na gazie). Po rozmrożeniu dodajemy puszkę kukurydzy, pokrojoną w kostkę fetę i przyprawy. Ugotowany makaron wrzucamy do miseczki, na wierzch nakładamy szpinak z dodatkami, a na końcu wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Smacznego!
M.J.