Szpinak wielu osobom kojarzy się z niesmaczną zieloną papką, którą byli karmieni w przedszkolu. Chyba nikomu nie jest obce chowanie go pod ziemniakami albo kotletem, wypychanie policzków, odkładanie na bok. Cóż, nic dziwnego, ponieważ często był on po prostu niedoprawiony i bez smaku. Tak naprawdę jeśli się go dobrze przyrządzi jest bardzo smaczny i zdrowy – bogaty w żelazo, antyoksydanty i kwas foliowy. Dzisiaj przedstawimy Wam pomysł na obiad z zastosowaniem szpinaku 🙂

Co będzie potrzebne?

  • szklanka makaronu ciemnego;
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku;
  • puszka kukurydzy;
  • pół kostki sera feta;
  • czosnek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka, pieprz;
  • dwie łyżki słoneczniku;

Jak przyrządzić obiad?

Makaron gotujemy aż do uzyskania preferowanej miękkości. Szpinak wrzucamy do garnka i rozmrażamy (na gazie). Po rozmrożeniu dodajemy puszkę kukurydzy, pokrojoną w kostkę fetę i przyprawy. Ugotowany makaron wrzucamy do miseczki, na wierzch nakładamy szpinak z dodatkami, a na końcu wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem.

Smacznego!

M.J.