Jutro walentynki, a Ty nie masz pomysłu na prezent dla swojej ukochanej osoby? A może jesteś singlem i zamierzasz spędzić wieczór ze znajomymi i nie wiesz czym ich poczęstować? A może planujesz spędzić wieczór samotnie objadając się słodyczami? Mamy dla Ciebie świetny przepis na muffinki czekoladowe z bananami i białą czekoladą ! 🙂 Szybko i tanio – oczywiście.
Czego będziesz potrzebował?
- 1 i 3/4 szklanki mąki;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2 łyżki ciemnego kakao;
- pół szklanki cukru;
- 2 jajka;
- 1/3 szklanki oleju;
- 3/4 szklanki mleka;
- jeden banan;
- kilka kropel aromatu waniliowego;
- 2 paski białej czekolady;
Jak przyrządzić muffinki? To bardzo proste!
Wszystkie suche składniki czyli: mąkę (najlepiej przesianą przez sitko), cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i białą czekoladę pokrojoną w kosteczkę mieszamy razem. W osobnym naczyniu dokładnie roztrzepujemy jajka z olejem, mlekiem i aromatem, na koniec dorzucam pokrojonego w plastry banana. Suche składniki wsypujemy do mokrych i delikatnie mieszamy, aby się złączyły. Im więcej grud, tym lepiej, bo babeczki będą bardziej puszyste. Przekładamy ciasto do silikonowych (bardziej praktyczne) lub papierowych foremek i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika – 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 20 minut po czym wyciągamy czekając do ostygnięcia.
Muffinki wyśmienicie smakują na ciepło z mlekiem lub jako przekąska do kawy. Są przepyszne i bardzo szybko się je robi 🙂
Życzymy smacznego!
M.J.