Dziś Tłusty Czwartek, dzień kojarzony szczególnie z pączkami. Święto to wywodzi się z tradycji chrześcijańskiej i obchodzone jest w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Wszystkie diety dziś powinny iść w zapomnienie. Przeciętny pączek ma od 200 do 400 kalorii, w zależności od wielkości i dodatków. Idealny pączek powinien mieć jasną obwódkę i być lekki, zaś po naciśnięciu musi wrócić do tego samego rozmiaru. Jaki kraj taki obyczaj podawania tych smakołyków. Może być słodki, słony a nawet mięsny.
Churros– podłużne paluszki smażone w oleju. Popularne w Hiszpanii oraz w całej Ameryce Łacińskiej i Południowej. Przygotowywane są z ciasta parzonego i smażone do chrupkości. Serwuje się je na ogół z cukrem pudrem a także z płynną czekoladą.
Lokma– to pączek po turecku. Małe drożdżowe kuleczki, które smaży się a następnie zanurza się w syropie cukrowym z miodem i cynamonem lub w cukrze cynamonowym. Najlepiej smakuje w połączeniu z kawą bądź gorącą herbatą. według tradycji są rozdawane biednym podczas uroczystości pogrzebowych.
Oliebol– czyli pączek po holendersku. Z wyglądu bardziej przypominają racuchy. Są nieforemnymi, słodkimi kulami z ciasta drożdżowego. Produkuje się go z dodatkiem rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczy. Smaży się go tradycyjnie, po czym posypuje cukrem pudrem.
Zeppole- to włoska odmiana pączka, spożywa się go 19 marca, czyli w dzień ojca. Te ciastka przypominają polskie ptysie. Nadziewane zostają dżemem bądź kremem, który jest widoczny na zewnątrz, najczęściej posypuje się cukrem pudrem.
Berliner– to z kolei przysmak niemiecki. Są podobne do tych polskich, ponieważ smazy się je na oleju, wypełnia np. czekoladą, marmoladą czy kremem i posypuje cukrem pudrem.
Malasada– to pączek po portugalsku. Jest małą kuleczką, wykonaną z ciasta drożdżowego, które po usmażeniu pokrywa się granulowanym cukrem. Wyróżnia się tym, iż nie posiada nadzienia.
Quesito– pączek po puertorykańsku. Ciasto francuskie wypełnia się wanilią, serem, bądź tropikalnymi owocami, następnie je się smaży, po czym pokrywa słodkim syropem karmelizowanym.
Doughnut– czyli pączek pochodzenia amerykańskiego. Ma kształt pierścienia i dziurkę w środku. Pokrywa się go lukrem, bądź czekoladą .
Vadai, pączek po indyjsku. Przypomina amerykańskiego Donata, lecz wykonuje się go z soczewicy, mąki z ciecierzycy i ziemniaków. Przyprawia się go najczęściej gorczycą, imbirem, pieprzem, chili, cebulą oraz curry. Smaży się je na głębokim tłuszczu i podaje jeszcze ciepłe.
Aby spalić przeciętnego pączka należy:
– 13 minut bardzo szybko biegać
– 30 minut skakać na skakance
– 35 minut biegać spokojnym tempem
– 40 minut jeździć na nartach
– 41 minut energicznie tańczyć
– 45 minut pływać
– 60 minut ćwiczyć aerobik
– 90 minut jeździć na rowerze
– 120 minut prasować
– 240 minut sprzątać pokój
– 600 minut czytać książkę lub oglądać telewizję
CIEKAWOSTKI
* Przeciętny Polak zjada w Tłusty Czwartek 2,5 pączka, zaś wszyscy Polacy – prawie 100 milionów.
* Początkowo było to ciasto chlebowe nadziewane słoniną i smażone w smalcu. Podawano je z tłustymi mięsami.
* Na Śląsku pączki znane są jako kreple, bliny czy babałuchy.
* Staropolskie przysłowie mówi o tym, iż kto w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka będzie miał pecha przez cały kolejny rok.
* Najszybszym zjadaczem pączków jest Piotr Frąckowiak z Poznania. Aż 10 smakołyków pochłonął w 4 minuty i 12 sekund.
* Dawniej przyrządzając pączki nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem. Wierzono, że kto na nie trafi, będzie miał w życiu szczęście.
Edyta Młynarczyk