W tłusty czwartek nic nie smakuje lepiej niż pączki “domowej roboty”. Z przepisu, który prezentujemy poniżej powinniśmy otrzymać ok. 20-30 pączków.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 50 -100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 50 g masła
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • kieliszek spirytusu/wódki/ piwa
  • sok i skórka z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • dżem/krem/ inne nadzienie
  • cukier puder do posypania

Kroki 1:

Mieszamy drożdże, 20 dag mąki i pół szklanki mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy. Ucieramy jajo i żółtka z cukrem, dodajemy mąkę, wyrośniętą masę drożdżową, cukier waniliowy, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 – 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.

Krok 2:

Porcje ciasta nabieramy łyżką i formujemy w ręku małe krążki. Nakładamy pół łyżeczki nadzienia i zlepiamy w kulę. Nakrywamy serwetką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na posypanej mąką stolnicy.

Krok 3:

Smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjmujemy, odsączamy na bibule, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

A.P.