W tłusty czwartek nic nie smakuje lepiej niż pączki “domowej roboty”. Z przepisu, który prezentujemy poniżej powinniśmy otrzymać ok. 20-30 pączków.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 5 dag drożdży świeżych
- 50 -100 g cukru
- 250 ml mleka
- 3 żółtek
- 1 całe jajko
- 50 g masła
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- kieliszek spirytusu/wódki/ piwa
- sok i skórka z cytryny
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
- dżem/krem/ inne nadzienie
- cukier puder do posypania
Kroki 1:
Mieszamy drożdże, 20 dag mąki i pół szklanki mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy. Ucieramy jajo i żółtka z cukrem, dodajemy mąkę, wyrośniętą masę drożdżową, cukier waniliowy, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 – 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.
Krok 2:
Porcje ciasta nabieramy łyżką i formujemy w ręku małe krążki. Nakładamy pół łyżeczki nadzienia i zlepiamy w kulę. Nakrywamy serwetką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na posypanej mąką stolnicy.
Krok 3:
Smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjmujemy, odsączamy na bibule, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
A.P.