Przez najbliższy czas jajka będą nieodłącznym elementem  naszego menu, warto więc pomyśleć, co z nimi zrobić, gdy już przejedzą nam się jajka na twardo lub z majonezem. 

Najlepszym sposobem na wykorzystanie ich są pasty lub sałatki, proste w przygotowaniu, będące ciekawą alternatywą „jajecznych” potraw. Jednym z moich ulubionych zastosowań jajek jest pasta z chrzanem.

Pasta jajeczna z chrzanem

  • 4-5 jajek na twardo,
  • pół małego słoiczka chrzanu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek lub rzeżucha.

Jajka utrzeć z chrzanem i majonezem do uzyskania jednolitej masy. Dodać sól i pieprz do smaku. Wsypać bardzo drobno posiekany szczypiorek lub rzeżuchę i wymieszać.

Pasta idealnie komponuje się z wielkanocnymi wędlinami, można nią również smarować kanapki.

 

m.f,