Przez najbliższy czas jajka będą nieodłącznym elementem naszego menu, warto więc pomyśleć, co z nimi zrobić, gdy już przejedzą nam się jajka na twardo lub z majonezem.
Najlepszym sposobem na wykorzystanie ich są pasty lub sałatki, proste w przygotowaniu, będące ciekawą alternatywą „jajecznych” potraw. Jednym z moich ulubionych zastosowań jajek jest pasta z chrzanem.
Pasta jajeczna z chrzanem
- 4-5 jajek na twardo,
- pół małego słoiczka chrzanu,
- 1 łyżka majonezu,
- sól,
- pieprz,
- szczypiorek lub rzeżucha.
Jajka utrzeć z chrzanem i majonezem do uzyskania jednolitej masy. Dodać sól i pieprz do smaku. Wsypać bardzo drobno posiekany szczypiorek lub rzeżuchę i wymieszać.
Pasta idealnie komponuje się z wielkanocnymi wędlinami, można nią również smarować kanapki.
m.f,