Długie zimowe wieczory, dobra książka, kubek gorącej herbaty i… kruche ciasteczka. Co Wy na to?
Specjalnie dla Was zamieszczamy dzisiaj sprawdzony przepis na przepyszne pierniczki.
Składniki:
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 20 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- pół kostki masła
- pół kostki „Palmy”
- 2 łyżki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg mąki wrocławskiej
- szczypta soli
- (cukier puder do dekoracji)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę. Uformować kulkę. Ciasto przepuścić można przez specjalną maszynkę formując ozdobne paseczki, bądź też posłużyć się tradycyjnymi foremkami.
Układać na wysmarowanej masłem blaszce. Piec ok. 10min w temperaturze 150-180 stopni.
Pozostałe białko z jajka rozbić widelcem, dodać dużą ilość cukru pudru, tak aby powstała gęsta polewa. Po ostygnięciu ozdobić nią pierniki.
Skusicie się?
ml