Kalendarzowa zima trwa nadal, a jej mroźna aura jeszcze przez kilka dni opuści, mimo to już wielu z nas z nadzieją wygląda pierwszych ciepłych dni, a co z tym idzie grille J Dla miłośników warzyw i sałatek podam przepis na sałatkę, która idealne pasuje jako dodatek do pieczonego mięsa, ale smakuje wyśmienicie również sama.
Składniki sałatki:
- Główka sałaty lodowej
- 1 pomidora
- 1 średnia cebula
- 1 średnia czerwona papryka
(możemy dodać tam również „wszystko co kto lubi”: ogórka, szczypiorek, kukurydzę, oliwki itd.)
Składniki sosu czosnkowego:
- Jogurt naturalny lub śmietana (co kto woli 😉 )
- 1-2 łyżki majonezu,
- 3-4 ząbki czosnku (można więcej 😀 ),
- sól
Ja dodaję do sosu tzw. „bazę” koperkowo-ziołową, można dodać sam koperek (świeży lub mrożony).
Przygotowanie:
Umytą sałatę postrzępić na kawałki, dodać pokrojone w kostkę składniki wszystko dokładnie wymieszać.
Składniki na sos połączyć ze sobą i wymieszać. Włożyć na 20 minut do lodówki.
Polać sałatkę sosem lub podawać osobno 😉
(Sałatkę tę można robić według własnego uznania: z kurczakiem smażonym lub wędzonym, serem feta itd.).
Smacznego! 🙂
Monika Ferenc