Kalendarzowa zima trwa nadal, a jej mroźna aura jeszcze przez kilka dni opuści, mimo to już wielu z nas z nadzieją wygląda pierwszych ciepłych dni, a co z tym idzie grille J Dla miłośników warzyw i sałatek podam przepis na sałatkę, która idealne pasuje jako dodatek do pieczonego mięsa, ale smakuje wyśmienicie również sama.

Składniki sałatki:

  • Główka sałaty lodowej
  • 1 pomidora
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia czerwona papryka

(możemy dodać tam również „wszystko co kto lubi”: ogórka, szczypiorek, kukurydzę, oliwki itd.)

Składniki sosu czosnkowego:

  • Jogurt naturalny lub śmietana (co kto woli 😉 )
  • 1-2 łyżki majonezu,
  • 3-4 ząbki czosnku (można więcej 😀 ),
  • sól

Ja dodaję do sosu tzw. „bazę” koperkowo-ziołową, można dodać sam koperek (świeży lub mrożony).

Przygotowanie:

Umytą sałatę postrzępić na kawałki, dodać pokrojone w kostkę składniki wszystko dokładnie wymieszać.

Składniki na sos połączyć ze sobą i wymieszać. Włożyć na 20 minut do lodówki.

Polać sałatkę sosem lub podawać osobno 😉

(Sałatkę tę można robić według własnego uznania: z kurczakiem smażonym lub wędzonym, serem feta  itd.).

Smacznego! 🙂

 

Monika Ferenc