Święta się zbliżają, a my powoli szukamy przepisów na okolicznościowe słodkości. Czujesz się znudzony smakiem tego samego mazurka, piernika i innych ciast? Chcesz zaimponować przy wigilijnym stole pomysłowością i kreatywnością? Mamy dziś dla Ciebie przepis na świąteczne muffinki!

Co będzie potrzebne?

  • 1 i 3/4 szklanki mąki;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • łyżeczka cukru wanilinowego;
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika;
  • 1/3 szklanki oleju;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • 2 jajka;
  • kilka kropel aromatu do ciast;
  • orzechy włoskie, laskowe, migdały;

Sposób przygotowania:

W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, sodę, proszek, przyprawę do piernika oraz pokrojone drobno orzechy (można dodać również suszone morele/śliwki/żurawinę). W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepane dokładnie jajka, mleko, olej, aromat do ciast. Następnie łączymy wszystkie składniki ze sobą, lecz nie mieszamy zbyt dokładnie (obecność grudek w cieście jest nawet wskazana). Teraz przekładamy masę do papilotek n muffinki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekąc 30-45 minut.

Życzymy smacznego!

M.J.