Święta się zbliżają, a my powoli szukamy przepisów na okolicznościowe słodkości. Czujesz się znudzony smakiem tego samego mazurka, piernika i innych ciast? Chcesz zaimponować przy wigilijnym stole pomysłowością i kreatywnością? Mamy dziś dla Ciebie przepis na świąteczne muffinki!
Co będzie potrzebne?
- 1 i 3/4 szklanki mąki;
- 1/2 szklanki cukru;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- łyżeczka cukru wanilinowego;
- 1 opakowanie przyprawy do piernika;
- 1/3 szklanki oleju;
- 3/4 szklanki mleka;
- 2 jajka;
- kilka kropel aromatu do ciast;
- orzechy włoskie, laskowe, migdały;
Sposób przygotowania:
W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, sodę, proszek, przyprawę do piernika oraz pokrojone drobno orzechy (można dodać również suszone morele/śliwki/żurawinę). W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepane dokładnie jajka, mleko, olej, aromat do ciast. Następnie łączymy wszystkie składniki ze sobą, lecz nie mieszamy zbyt dokładnie (obecność grudek w cieście jest nawet wskazana). Teraz przekładamy masę do papilotek n muffinki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekąc 30-45 minut.
Życzymy smacznego!
M.J.