Aby 2013 rok przyniósł same słodkie chwile, warto go słodko rozpocząć. Przedstawiamy Was dzisiaj przepis na przepyszny nutellowy torcik, w sam raz na Sylwestra.
Składniki:
– 150 g cukru
– 3 jajka
– 200 g mleka
– 160 g mąki
– szczypta soli
– 0,5 paczki proszku do pieczenia
– 400 g nutelli
– 1 opakowanie śmietan-fixu
– 250 ml śmietanki do deserów
– 3 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Cukier i jajka ubić razem. Dodać mleko, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz 200 g nutelli. Porządnie wymieszać. Okrągłą blaszkę wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto. Piec ok. 0,5 h w temperaturze 160 st.
Gdy ciasto ostygnie podzielić na dwa okrągłe plastry. Pierwszy posmarować 200 g nutelli, następnie ubitą (z śmietan-fixem i cukrem pudrem) śmietanką do deserów. Przykryć drugim plastrem. Wierzch można posmarować cieniutką warstwą nutelli.
Dziewczyny! Nie bójcie się! W tę noc kalorie nam nie straszne. I chociaż torcik do najtańszych nie należy, ten jeden raz w roku, możemy zaszaleć.
Monika Lorek