Nastały coraz zimniejsze dni, i pomimo tego, że śniegu jak nie było, tak nie ma, nie dajmy się oszukać – zima przyjdzie. A co wtedy? Ciepłe skarpety, herbata, koc i książka. Ale brzuch czymś trzeba zapełnić. Mamy dzisiaj dla Was przepis na przepyszną i banalnie łatwą zupę czosnkową – źródło dobrego smaku i zdrowia.
Co będzie potrzebne?
- 1 cebula;
- 2 jajka;
- 1 łyżka oleju;
- pół główki czosnku;
- 1 litr wywaru (może być z kostki);
- mały bochenek chleba;
- sól i inne przyprawy;
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie całość zalewamy wywarem, chwilę gotujemy, wbijamy jajka, doprawiamy solą i innymi przyprawami wedle uznania. Teraz należy odkroić wierzchnią część bochenka chleba, wydłubać miąższ z środka, zmiksować go z zupą, po czym wlać całość do pustego bochenka. Na wierz można posypać uprażonymi migdałami, grzankami bądź czym chcemy.
Życzymy smacznego,
M.J.