Koniec stycznia i początek lutego kojarzy Nam się nie tylko z zimą, mrozami, śniegami, ciepłą herbatą, książką i spędzaniem długich wieczorów pod kocem. To przecież też czas sesji…

A, że student też jeść musi, a gotować szczególnie nie ma chęci, zwłaszcza w sesji, kiedy najbardziej powinien skupić się na nauce, szybkie przepisy są mocno pożądane i mile widziane. Tak więc dzisiaj przepis na zupę szpinakową!

Szpinak jest niezwykle wartościową rośliną bogatą przede wszystkim w żelazo i witaminę C, a także inne składniki mineralne m.in. chlorofil. Możemy go używać podczas gotowania do wszystkiego. Przepysznie komponuje się w zapiekankach, na kanapkach, w sosach spagetti. Możemy go podawać w towarzystwie czosnku i kukurydzy, suszonych pomidorów i na wiele innych sposobów.

Czego potrzebujemy do ugotowania zupy?

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku;
  • 3 kostki bulionu warzywnego;
  • 500 ml jogurtu naturalnego gęstego;
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek, sól, pieprz;
  • sok z cytryny;
  • groszek ptysiowy / ugotowane jajko;

Jak przyrządzić tę niezwykle zdrową i szybką zupę?

W 2 litrach wody należy rozpuścić kostki bulionu warzywnego. Z chwilą gotowania wrzucić szpinak i gotować przez 10 minut. Wcisnąć sok z cytryny, dodać przyprawy wedle uznania. Jogurt rozmieszać najpierw w miseczce z odrobiną bulionu, po czym wlać do całości zupy w garnku.

Zupa doskonale komponuje się z groszkiem ptysiowym bądź ugotowanym na twardo jajkiem. Można dodać do zupy także kukurydzę, groszek bądź  inne warzywa, za którymi przepadamy.

 

Życzymy Smacznego! 🙂

 

Marta Jaworska