Koniec stycznia i początek lutego kojarzy Nam się nie tylko z zimą, mrozami, śniegami, ciepłą herbatą, książką i spędzaniem długich wieczorów pod kocem. To przecież też czas sesji…
A, że student też jeść musi, a gotować szczególnie nie ma chęci, zwłaszcza w sesji, kiedy najbardziej powinien skupić się na nauce, szybkie przepisy są mocno pożądane i mile widziane. Tak więc dzisiaj przepis na zupę szpinakową!
Szpinak jest niezwykle wartościową rośliną bogatą przede wszystkim w żelazo i witaminę C, a także inne składniki mineralne m.in. chlorofil. Możemy go używać podczas gotowania do wszystkiego. Przepysznie komponuje się w zapiekankach, na kanapkach, w sosach spagetti. Możemy go podawać w towarzystwie czosnku i kukurydzy, suszonych pomidorów i na wiele innych sposobów.
Czego potrzebujemy do ugotowania zupy?
- 2 opakowania mrożonego szpinaku;
- 3 kostki bulionu warzywnego;
- 500 ml jogurtu naturalnego gęstego;
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek, sól, pieprz;
- sok z cytryny;
- groszek ptysiowy / ugotowane jajko;
Jak przyrządzić tę niezwykle zdrową i szybką zupę?
W 2 litrach wody należy rozpuścić kostki bulionu warzywnego. Z chwilą gotowania wrzucić szpinak i gotować przez 10 minut. Wcisnąć sok z cytryny, dodać przyprawy wedle uznania. Jogurt rozmieszać najpierw w miseczce z odrobiną bulionu, po czym wlać do całości zupy w garnku.
Zupa doskonale komponuje się z groszkiem ptysiowym bądź ugotowanym na twardo jajkiem. Można dodać do zupy także kukurydzę, groszek bądź inne warzywa, za którymi przepadamy.
Życzymy Smacznego! 🙂
Marta Jaworska