8 listopada 2017 roku przypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, czyli angielski „European Day of Healthy Food and Cooking”. Głównym celem święta, które obchodzi się od 2007 roku, jest promowanie zdrowego żywienia wśród dzieci. Misją inicjatorów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania jest także przekonanie rodziców, jak niezwykle ważne jest zbilansowane żywienie, zwłaszcza w świecie fast-foodów, niezdrowych przekąsek i powszechnie panującej otyłości.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania należy do świąt mniej popularnych, dlatego nie obchodzi się go w żaden szczególny sposób. 8 listopada ma jednak przypominać o niezwykle ważnej roli świadomego żywienia wśród dzieci, które często od najmłodszych lat zmagają się z problemem nadwagi i otyłości. W tym celu, w wielu krajach UE organizuje się spotkania z kucharzami, warsztaty oraz różne uświadamiające akcje społeczne.
Około 22 miliony dzieci w Unii Europejskiej ma otyłość, prowadzącą do licznych chorób i schorzeń. Co roku, liczba ta rośnie o 400 tysięcy nowych przypadków. W odpowiedzi na te alarmujące dane, Komisja Europejska rozpoczęła kampanię społeczną, informującą, jak ważne jest właśnie zdrowe jedzenie i zdrowe gotowanie. Oczywiście nie tak łatwo zmienić złe nawyki żywieniowe, jednak silna wola oraz konsekwencja pomagają jeść świadomie i po prostu zdrowo.
Warto wiedzieć, że mamy takie święto, i chociaż o zdrowym żywieniu powinniśmy pamiętać cały rok, to właśnie 8 listopada możemy zwolnić i zastanowić się, czy dbamy o naszą dietę w odpowiedni sposób. Nawet my, studenci, czyli ludzie o ograniczonych środkach finansowych, możemy jeść smacznie i zdrowo, a jednak nie drogo. Życzę więc udanego świętowania, nie tylko dziś, ale także jutro, pojutrze i przez całe 12 miesięcy.